Víz Világnapja

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
Március 22.
A gyerekek ezen a napon kék színű pólóban érkeznek
A projektet lezáróan - a hét utolsó napján - egy játékos, mozgásos, ismereteket gazdagító délelőttöt szervezünk a gyerekeknek, amire a szülőket is sok szeretettel várjuk!
A Víz világnapja egy évente ismétlődő esemény, melyet 1993 óta minden év március 22-én tartanak meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

Zöld tippek - Takarékoskodjunk a vízzel!

 

 Zárjuk el a csapot, miközben fogat mosunk!

Felmérések bizonyítják, hogy egy négytagú család akár napi 20 liter vizet is elpazarolhat fogmosás közben. Zárjuk el a vizet miközben fogat mosunk, használjunk fogmosáshoz poharat.

 Zuhanyozzunk fürdés helyett!

Hallottunk már arról, hogy a zuhanyzás takarékosabb megoldás a fürdéssel szemben, feltéve, ha nem zuhanyozunk hosszasan, de vajon tudta –e, hogy egy víztakarékos zuhanyrózsa felszerelésével az átlagos zuhanyzás alatt elfogyasztott kb. 18 liter víz mennyiségét, 5-7 literrel csökkenthetjük.  Ilyenkor nemcsak a vízzel, de a meleg víz előállításához szükséges energiával is spórolunk.

 WC öblítés

Érdekes adat, hogy egy átlagos háztartásban a vízfogyasztás közel 30%-a a WC használatából tevődik össze. Ez az arány csökkenthető, ha víztakarékos tartályt választunk, Ahol ez lehetséges, ott esővízzel, vagy kútvízzel is öblíthetjük a WC-t.

 Öntözés

Ha módunk van rá, gyűjtsük össze az esővizet, majd használjuk fel a kertünk, növényeink öntözéséhez. Vajon gondolt –e már arra, hogy ha az ebéd készítése során a zöldségek lemosásához, öblítéséhez felhasznált vizet összegyűjti, szintén remek locsolóvízhez jut.

 Csak egy pohár víz

Apróságnak tűnik, de fontos, hogy mindig csak annyi vizet öntsünk a pohárba, amennyit meg tudunk inni, nyáron tegyünk csapvizet a hűtőbe, így nem kell azért folyatnunk a vizet, hogy hűsítőbb hőmérsékletű folyadékhoz jussunk.

 Mosogatás - Mosás

Mosogatás közben is spórolhatunk, folyóvíz helyett, mosogassunk állóvízben, majd az elmosott edényeket öblítsük le. Ha csepeg a csap, javíttassuk meg. Ha mosogatógépet használunk, minden alkalommal várjuk meg, míg megtelik. Ugyanez vonatkozik a mosásra is. Soha ne indítsunk el félig töltött gépet.